18 januari 2020
De Kuip
Fox Sports 1

Feyenoord begint 2020 met terechte zege op sc Heerenveen; image source: Pro Shots

Feyenoord heeft de eerste competitiewedstrijd in 2020 met 3-1 gewonnen van sc Heerenveen. De basis voor de zege werd in het eerste half uur gelegd, waarin de Rotterdammers drie keer wisten te scoren. De doelpuntenmakers voor Feyenoord waren Nicolai Jørgensen (2) en Luis Sinisterra.

Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting tussen Feyenoord en sc Heerenveen in het hoge noorden in een 1-1 gelijkspel. Al snel was duidelijk dat sc Heerenveen zich ook in Rotterdam niet wilde verschuilen. Het zette Feyenoord in de beginfase al snel onder druk, waarbij het één kans wist te creëren. Een hard schot van Van Bergen verdween in het zijnet van Justin Bijlow, die na het vertrek van Kenneth Vermeer naar Los Angeles FC weer onder de Rotterdamse lat mocht plaatsnemen.

In de 8e minuut kreeg Feyenoord de eerste echte mogelijkheid, die ze gelijk wisten te benutten. Na een aanval over rechts via Berghuis, Geertruida en Jørgensen kwam de bal opnieuw bij Berghuis. Met een afgemeten voorzet werd Luis Sinisterra in stelling gebracht, die de bal knap binnen volleerde in de rechteronderhoek en de score voor Feyenoord op 1-0 zette.

Ondanks de vroege openingsgoal bleef Feyenoord het lastig hebben met de fanatieke Friezen, die hoog druk zetten. Dat Friese fanatisme leidde tot een kans voor Ejuke, die de bal een meter naast de goal van Bijlow zag gaan.

Een hoopvolle aanval aan de zijde van sc Heerenveen werd vervolgens onschadelijk gemaakt door Tyrell Malacia, die hiermee meteen een Feyenoord counter opzette. Over meerdere schijven kwam de bal opnieuw bij Malacia, wiens voorzet in eerste instantie wat te hoog leek. Dankzij een grove inschattingsfout van Ejuke kwam de bal alsnog bij Toornstra terecht, die simpel aflegde op Jørgensen. Na wat kappen en draaien vond de Deen de verre hoek en verdubbelde zo in de 17e minuut de voorsprong: 2-0.

Even later kwam Jørgensen kracht te kort om bij de tweede paal de 3-0 te maken, na een voorzet van Sinisterra. Uit de volgende aanval werd het wel 3-0. Een scherpe corner van Kökcu kon van dichtbij simpel worden ingekopt door Jørgensen, die het daarbij door Van Rhijn niet moeilijk werd gemaakt.

Op het moment dat sc Heerenveen zich wat meer liet terugzakken om de schade te beperken, werd het plots 3-1. Feyenoord verzuimde om de bal uit de eigen zestien weg te werken, waarna Joey Veerman hier handig gebruik van maakte. Ook na de 3-1 bleef sc Heerenveen iets meer op de eigen helft hangen en liet het Feyenoord opbouwen. De ongelukkig spelende Jens Toornstra was vlak voor rust nog wel dicht bij de 4-1; zijn schot strandde op de paal.

Na een prima eerste helft kon het team van Dick Advocaat met een 3-1 ruststand richting de kleedkamer. Fer met een gele kaart op zak, evenals Kongolo aan Friese zijde, na twee forse overtredingen vlak voor het rustsignaal.

Na rust startten beide ploegen zonder wissels. Het eerste kwartier van de tweede helft kenmerkte zich door vele slordigheden aan beide kanten. De meeste aanvallen sneuvelden al in een vroege fase door onzuivere passes.

Na dik een uur spelen was daar dan toch de eerste kans voor Feyenoord. Jørgensen kwam een paar teenlengtes te kort om een voorzet van Geertruida binnen te glijden. Niet veel later werd Sinisterra vervangen door oud-sc Heerenveen speler Sam Larsson. Bij sc Heerenveen werd Ejuke vervangen door Halilovic.

In de 65e minuut moest Justin Bijlow handelend optreden, om een fraai technisch hoogstandje van Hicham Faik onschadelijk te maken. Twee minuten later was het weer aan Feyenoord. De net ingevallen Larsson was dicht bij de 4-1, maar vond Hahn op zijn weg. Ook Jørgensen kon de Friese sluitpost in tweede instantie niet verslaan.

Een klein kwartier voor tijd leek Steven Berghuis ook een doelpunt mee te gaan pikken. Zijn geplaatste inzet werd echter knap gekeerd door Warner Hahn, die zijn ploeg in de tweede helft behoedde voor een grotere nederlaag.

Met het inbrengen van de kersverse Noorse aanwinst Runar Espejord probeerde sc Heerenveen nog een slotoffensief op gang te brengen, maar dit bleef uit. Sterker nog, de beste kans was voor de thuisploeg. Een inzet van dichtbij van Kökcü werd opnieuw knap gepakt door Warner Hahn. Hierna werd de jonge middenvelder vervangen door Renato Tapia, die zo nog wat minuten mocht meepikken van Advocaat.

Na 93 minuten maakte scheidsrechter Mulder een eind aan de eerste competitiewedstrijd van Feyenoord in 2020. Met 20 punten uit de laatste 8 wedstrijden heeft Feyenoord de aansluiting met de top vier weer helemaal gevonden. Aanstaande dinsdag gaan de Rotterdammers op bezoek bij Fortuna Sittard, voor de achtste finales van de KNVB beker. Zaterdag 25 januari om 19:45 uur speelt het in Almelo de volgende competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo.

[video] Highlights | Feyenoord - sc Heerenveen | 2019-2020

Steven Berghuis: "Efficiënte en effectieve overwinning"

Ondanks de slechte statistieken van Feyenoord in de eerste wedstrijd na de winterstop, werd SC Heerenveen vanavond met 3-1 aan de kant gezet. Aanvoerder Steven Berghuis sprak van een effectieve en efficiënte avond. “We waren effectief en efficiënt in het benutten van de kansen. Na de eerste drie kansen was het 3-0. Heerenveen had wel wat meer de bal en domineerde misschien ook wel. Dat is eigenlijk iets wat we niet willen, maar het kwam er gewoon niet echt uit.”

Daarnaast ging de aanvoerder ook in op de situatie rondom Nicolai Jørgensen, die twee keer trefzeker was tegen de Friezen en daarmee hopelijk uit zijn dipje komt. “Nicolai heeft geworsteld met een aantal blessures voor de winterstop. Daardoor gaat je vertrouwen ook wat omlaag, maar hij is hierin heel erg gesteund door de trainer. Met deze mooie goals is hij duidelijk op de weg terug.”

Tenslotte keek Berghuis ook nog even vooruit naar 2020. Daarbij werd hem gevraagd of hij zijn emoties ook wat beter in bedwang gaat houden. “Allereerst willen we Feyenoord gaan brengen naar het niveau waar het hoort. Dat heeft alleen ook met een stukje kwaliteit te maken, maar wij moeten het ook hebben van het harde werken en onze inzet. Daarnaast heb ik gewoon veel emotie. Ik ben een perfectionist en wil alles goed doen. Als het dan even niet lukt, is dat frustrerend en dan ga je soms over het randje.”

[video] 'Hier geniet ik nog wel even van na' | Jørgensen na twee goals

Hicham Faik: "We hebben tegen onszelf gevoetbald"

Feyenoord heeft zaterdagavond met 3-1 gewonnen van SC Heerenveen. Na 26 minuten spelen stond het al 3-0 voor de Rotterdammers, en volgens SC Heerenveen aanvoerder Hicham Faik was dit volkomen onnodig. “We speelden goed en waren lekker aan het aanvallen, maar dan staat het ineens 3-0. Het erge is dat we het hier van tevoren over hebben gehad. We wisten dat Feyenoord gevaarlijk is in de counter, maar toch trappen we erin. Dan speel je eigenlijk tegen jezelf.”

In de tweede helft probeerde Heerenveen de achterstand nog te verkleinen, maar eigenlijk waren de beste kansen voor Feyenoord. Faik legt de schuld voornamelijk in de eerste helft. “Zo’n eerste helft als dit hebben we dit seizoen nog niet gespeeld. We hebben gesprekken gehad in de winterstop om niet te verslappen, en dan gebeurt toch dit. Dit mag gewoon niet. Feyenoord heeft terecht gewonnen.”

[video] Bijlow terug onder de lat bij Feyenoord: 'Trots dat ik nummer 1 mag dragen'

Nicolai Jørgensen: “Ik ben weer op nul begonnen”

De eerste competitiewedstrijd van 2020 heeft voor Feyenoord een 3-1 overwinning op sc Heerenveen opgeleverd. Grote man aan Rotterdamse zijde was Nicolai Jørgensen, die twee keer het net wist te vinden. De Deense spits heeft een moeilijke periode achter de rug en hoopt de weg omhoog weer te hebben ingezet.

“We hebben een goede winterstop gehad. Ik heb hard gewerkt aan mijn fitheid in Spanje. Het was sowieso een heel fijn trainingskamp. Ik heb mijn hoofd leeg kunnen maken en nu wil ik weer opnieuw beginnen. Het goede gevoel is weer helemaal terug, zowel in mijn hoofd als in mijn lichaam.”

Het eerste doelpunt van Jørgensen was een fraaie, ook volgens de spits zelf. “Jens (Toornstra, red.) gaf de bal goed af. De bal kwam een beetje achter me, maar na wat kappen en draaien lukt het me om hem naar de hoek te sturen. Ik hoop dat dit het startsein is voor een mooie tweede seizoenshelft. Het was een moeilijke tijd met veel blessures, en ik hoop dat deze periode nu afgelopen is. Ik ben echt gelukkig. Het krijgen van een zoon is natuurlijk het mooiste wat er is. Maar nu gaan we ons opmaken voor dinsdag, wat opnieuw een belangrijke wedstrijd is.”

Aanstaande dinsdag speelt Feyenoord om 20:45 uur de achtste finale van de KNVB beker, in Sittard tegen Fortuna.

[video] Malacia na Feyenoord-Heerenveen (3-1): 'Merkte dat er bij Jørgensen een last van zijn schouders viel'

Dick Advocaat: "Het spel moet echt beter"

Met 20 punten uit 8 wedstrijden lijkt het Advocaat-effect voort te duren bij Feyenoord. Zaterdagavond werd sc Heerenveen met 3-1 aan de zegekar gebonden. De Kleine Generaal was echter niet tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg.

“Het was geen geweldige wedstrijd van onze kant. Ik denk dat we qua spel gelijkwaardig waren aan Heerenveen, en soms zelfs wel minder. Zij hadden meer rust aan de bal dan wij en wisten beter om te gaan met de ruimtes. Aan de andere kant hebben we veel kansen gecreëerd, waarvan er een aantal echt 100% kansen waren. Dus qua effectiviteit mag ik niet klagen. Zeker omdat we de laatste jaren niet altijd sterk uit de winterstop zijn gekomen.”

Verder ging Advocaat in op de situaties rondom zijn spits Nicolai Jørgensen en doelman Justin Bijlow. “Er is de afgelopen periode veel op Nicolai afgekomen. Hij moet ervoor zorgen dat hij weer helemaal de oude wordt. Voor zichzelf, voor het aankomende EK, maar natuurlijk ook voor Feyenoord. Van Justin (Bijlow, red.) weet ik dat het gewoon een hele goede keeper is. Hij is tenslotte ook eerste keeper geweest onder Van Bronckhorst, dus ik vond het risico om hem op te stellen beperkt. Op de trainingen zie je dat hij erg atletisch is en veel uitstraling heeft, en dat heeft hij vandaag ook laten zien in de wedstrijd.”

Overigens begon het interview met een kleine vertraging. Advocaat was namelijk naar een foto van zichzelf aan het kijken, om het interview vervolgens te beginnen met de woorden: ´”Ik ben toch wel mooi voor mijn leeftijd, hè”.

15  6 3-1 (2-1)

De wedstrijd als geheel werd door de fans gewaardeerd met een 6.89. Hieronder is de uitslag van de Man of the Match verkiezing van deze wedstrijd weergegeven. Achter elke spelersnaam staat tussen haakjes het aantal stemmen en de daarmee behaalde score voor het Man van de Wedstrijd klassement.